Zij en ik, we kennen elkaar al een tijdje nu. Jaren geleden was zij één van mijn eerste klanten. Ze is absoluut één van mijn ideale klanten. Want de soulhealingen die ik haar gaf werkten direct krachtig en prachtig. Daarnaast is ze nog een superfijn mens ook. En die combinatie, brengt het beste in mij boven.

“Flow is eigenlijk niet wat je verwacht, het is niet wat het lijkt wanneer andere mensen er over praten.” zegt ze tegen me. En ik realiseer me, dat het klopt. Opeens krijg ik een beeld van een business traject waarmee ik een aantal jaren geleden zelf was gestart,  om mijn bedrijf van de grond te krijgen.

Flow leek toen iets, wat helemaal vanzelf gaat. Een beetje als die hangmat waarin je languit mag liggen, zodra je de succesformule voor je bedrijf gekraakt hebt. Of als het zachte luchtbed, dat op je wacht tot ook jij “Er” bent.

Flow … dan gaat alles vanzelf …

Die felbegeerde flow, waarbij het leven vanzelf lijkt te gaan. Je weet wie je bent en het universum steunt je, van alle kanten. Keer op keer sta je zingend op en bent simpelweg blij. Blij omdat je leeft. Intens dankbaar dat jij het werk mag doen, wat je doet. Soms tot tranen toe geroerd, dat jij dit mag be-leven. Dat is flow, werkelijk waar.

En flow, is zoveel meer dan dit. 

Ken je de film “The sound of music”? Dat was een beetje het beeld wat ik van flow had. En dan niet het gedeelte waarbij ze  door de onderdrukkers bedreigd en gezocht worden … maar vooral het laatste deel waarbij man, vrouw en zingende kinderen over de bergen lopen. Hun welverdiende vrijheid tegemoet.

De film is één van mijn favoriete films, met stip. Wat hebben we die veel gekeken, vooral toen mijn zoon klein was en we gezellig op de bank samen keken. En ook het einde maakt die film zo fantastisch mooi. Want de hoofdrolspeelster Maria heeft het moeilijk in het begin. En werkelijk niets gaat van een leien dakje. Ze moet soms strijden en vooral de moed nooit opgeven om te komen, waar ze wil zijn. Haar toekomstige man wordt eerst verliefd op een andere vrouw. In het klooster waar ze vandaan komt, is ze anders en men vindt haar te blij en vrolijk. En op het moment dat zij de liefde eindelijk gevonden heeft, arriveert er oorlog en gaat haar hele leven opnieuw compleet overhoop.

De moed nooit opgeven

Klinkt het bekend, het leven van Maria uit “The sound of music”? Waar je vandaan komt ben je anders. Misschien té blij, vrolijk, verlegen, timide of gevoelig? En je hebt veel gestreden in je leven. Om erbij te horen. Je plek te vinden. Terwijl je leven zomaar overhoop gegooid kon worden, iedere keer dat je hoopte je geluk te vinden.

En net als Maria heb jij vast nooit de moed op gegeven. Ook al wilde je dat wel. Wilde je dat maar al te graag soms. Omdat het zo zinloos leek. Alsof die hangmat niet echt voor jou was weg gelegd.

Roeien met de riemen die je hebt

Als spirituele ondernemer en oude ziel, ben je goed in het roeien met de riemen die je hebt. Je past je goed en gemakkelijk aan. Nou ja, gemakkelijk. Het kost je soms veel moeite. omdat je langzaam een beetje dood gaat van binnen, als je niet mag zijn wie je bent.

Maar, dat hoeft niet iedereen te weten. Toch?  

The sound of music

Afijn, “The sound of music”. En Maria. Zij werd vanuit het klooster de wijde wereld in gestuurd. Naar een heuse Baron en zijn … jawel … 6 kinderen. Het leek een onmogelijke taak. Ze hield zichzelf voor dat het Goddelijke haar deze taak had gegeven en dat het haar daarom vast zou lukken. Maar eerlijk? Was ze gewoonweg ook bang, dat het te hoog gegrepen was. Dat ze opnieuw zou falen in de ogen van de wereld.

Het mooie is, zodra ze daar arriveert en echt met de kinderen gaat werken, klopt het. Dat zou je best een vorm van flow kunnen noemen. Zonder de hangmat natuurlijk, want als je die film ooit gezien hebt weet je dat het niet direct een pretje was. Kikkers in je bed en andere grapjes.

Maar is het als ondernemer eigenlijk ook niet zo? Je doet de dingen die kloppen en je hoort al bijna het bazuingeschal: jij hebt je doel bereikt! Maar dan, opeens, loopt het weer anders dan je had gedacht. Het valt je rauw op je dak, zo rauw als een kikker in je bed.

Twijfel! Flow or no flow?

Zodat je begint te twijfelen. Was het dan toch geen flow? Heb jij je vergist en leek het te kloppen … maar dat doet het dat eigenlijk toch niet? Wat probeert het universum je te zeggen? Misschien dat het helemaal fout is?

Wat moet je nu? Je aanpak en route bijstellen, omdat het leven je vertelt dat je verkeerd bezig bent? Of komt het aan op ouderwets doorzettingsvermogen en moet je nu juist wel je ogen op je doel gericht houden?

Bij twijfel niets doen

Dit punt van twijfel, is het lastigste punt in je business. Want je durft niet meer vooruit … maar weet ook niet zeker of achteruit, linksaf of rechtsaf een goed idee is. 

Daarom kun je ook beter bij twijfel niets doen. Nou ja, niet helemaal niets. Maar vooral niets veranderen. Rustig doorgaan met dat wat je aan het doen was. Eventjes stilstaan om op adem te komen. En dan zachtjesaan weer verder. niet met 1 klap op de rem gaan staan of in volle vaart naar links. Tegelijkertijd heel diep luisterend, wat je hart en ziel te zeggen hebben.

Je kunt het zelfs vragen: “Wat kan ik doen?”. En als je geleerd hebt om je hart en ziel echt te horen, dan weet je het. Dan weet je, wat jouw volgende stap is.

Maria

Ook Maria twijfelt in de film een aantal keren. En één keer stapt ze ook werkelijk op! Ze verdwijnt, in het holst van de nacht. Omdat ze gekwetst is en haar conclusie trekt. 

Soms is dit ook het beste wat je kunt doen. Wanneer je geen uitweg ziet en alleen maar onmogelijkheden. 

Mogelijkheden

Maar, wanneer je door de uitdagingen heen het licht weer ziet, ziet alles er anders uit.

Ook jij als ondernemer, want daar gaat het in dit verhaal natuurlijk om. Het is fijn om geïnspireerd te worden. Door verhalen van anderen en films die je gezien hebt. Omdat het je helpt je eigen leven en uitdagingen te relativeren. Of omdat het je helpt je kracht en je licht weer te vinden.

En mij persoonlijk helpen mooie, krachtige films daar ongelooflijk goed in. Het helpt me vooral om te herkennen dat ik niet de enige mens ben die tegen flinke uitdagingen aan loopt. Terwijl ik mee leef met de hoofdpersoon die haar beren onder ogen ziet en daar sterker uit komt, voel ik ook mijzelf sterker worden. Voel ik mijzelf moed verzamelen om die kracht in mijn eigen leven een plek te geven.

Flow

Want die moed en kracht, die zinken ook mij wel eens in mijn schoenen. Omdat het leven als spirituele ondernemer een leven is waarin ik continu mag oprekken. En daar hoort soms een gevoel van angst of onzekerheid bij. Maar ik weet nu dat dit mag. Dat het soms ongemakkelijk mag voelen, zonder dat dit betekent dat het niet klopt wat ik doe. Omdat ik nu weet dat dit oprekken, schrik niet, iets is wat bij echte flow hoort.

Wist je, dat dit zelfs een kenmerk van flow is? Flow als ervaring is afkomstig van de theorie van Mihaly Csikszentmihalyi. En wordt door hem beschreven als een mentale toestand van volledige betrokkenheid waarin we ons het beste voelen en we het beste presteren. Soms bijna extatisch. Flow betekent dus, dat je volledig in iets opgaat en alle gevoel voor tijd verliest. Een spirituele toestand, zou je kunnen stellen. Het is ook de levendige en bruisende toestand waarbij je een krachtige stroom ervaart. Een ervaring die jij als spirituele ondernemer waarschijnlijk kent van de momenten dat je met een klant werkt, bijvoorbeeld tijdens het geven van een healing, tijdens coaching of het maken van een kunstwerk.

Hij stelt flow ook als een toestand die je kunt bereiken door toegewijde moeite. Een stroom die er kan zijn omdat je enerzijds datgene doet wat je kunt, dus comfortabel is … en tegelijkertijd iets is wat je uitdaagt, oprekt en daarom uit je comfortzone haalt. Een levendige en vaak bruisende toestand waarbij je een krachtige interne stroom en voldoening ervaart. Het is moeiteloos en makkelijk – en tegelijkertijd uitdagend en doelgericht.

Dus zeg eens eerlijk. Heb jij ooit een hangmat gezien, die jou uit je comfortzone haalt? (even de hangmatten daar gelaten, die te hard schommelen of onveilig in elkaar geflanst zijn). Een hangmat die het hoogste in jou oproept, het allerhoogste beroep op jouw creativiteit doet? 

Leven en groeien

Flow is dus eigenlijk een vorm van krachtige leven en groeien. Jouw zon tegemoet, vanuit je innerlijk licht . Het leven stroomt en jij bent daar actief onderdeel van. Het is nog steeds alsof je op het water vaart. Je roeit nog steeds met de riemen die je hebt, maar dit keer met de stroom mee. Op een creatieve, creërende manier. Betrokken bij jouw stroom, op een spirituele manier – intens gelukkig en het gevoel dat je op zielsniveau “weet” wat je doet.

Om ervoor te zorgen dat dit gevoel van flow in je leven blijft, vraagt het leven iets van jou als spirituele ondernemer. Sterker nog, iets heel erg belangrijks! Het vraagt van jou, dat je als mens de handen hartelijk uit de mouwen steekt. Met beide handen de kansen aangrijpt, die het leven je biedt. Dat jij letterlijk geïnspireerde stappen zet en de acties blijft doen die kloppen. Zoals Maria in “The sound of music” met haar man en kinderen toch echt door moest lopen toen ze vanuit een innerlijk weten eenmaal op de juiste berg beland was. (Mocht je de film nog niet gezien hebben … kijken!)

En die hangmat? Natuurlijk, brengt het leven je ook regelmatig daar. En mag jouw inspanning zonder opgelegde moeite gaan. Omdat je als spirituele ondernemer alleen de dingen kunt doen die van binnenuit komen. En jij als sensitief mens behoefte hebt aan Me-time met een gezonde dosis diepe ontspanning en reflectie. Zodat jij je op kunt laden, tot je weer klaar bent om als een herboren mens in jouw stroom verder te gaan. 

Want juist dit verder gaan in jouw stroom, voordat de verveling toe slaat, zorgt ervoor dat je een ervaring van flow en geluk blijft ervaren. Zodat je, door te blijven doen wat klopt voor jou, steeds gelukkiger wordt. En hoe gaaf is het, dat jij en ik dit ook voor ons inkomen mogen doen? Dat wij in een ervaring van geluk en flow kunnen komen, juist door te ondernemen op de manier die echt bij ons past! 

P.S. Wil je met ons delen wat flow voor jou betekent? En toen je eenmaal deze flow bereikte, was het precies zoals je verwacht had?

P.P.S. De TED Talk van de ontdekker van Flow. Voor mij was zijn uitleg inspirerend en op veel punten een eye-opener