Voor veel spirituele ondernemers is het verlangen naar succes een “dingetje”. En ik heb er zelf ook  een groot deel van mijn leven een soort haat-liefde verhouding mee gehad. Het was zeker iets waar ik zeker heel lang naar verlangd heb. Maar tegelijkertijd, had ik er ook absoluut geen vertrouwen in dat ik dat ooit zou kunnen bereiken. Het leek eerlijk gezegd onmogelijk. Alsof alle “geheime” ingrediënten voor succes bij mijn geboorte niet mee waren gegeven. En de talenten die ik wel heb, niet iets waar je nu zo gemakkelijk succesvol mee kan worden. Denk maar aan mijn bescheidenheid. Fantastisch in mijn werk. Maar als ondernemer? Zo kon ik mezelf toch nooit duidelijk laten zien? En de zachte kant van mijn natuur. De compassie en liefde voor mensen die ik niet uit kan zetten …. hoe kan ik daarmee ooit genoeg geld verdienen om er mee rond te komen?

Deze discussie in mezelf zorgde er voor dat ik wel hard werkte en ook ongelooflijk mijn best deed. Ik hielp waar ik kon, bood prachtige diensten aan. En mensen waren blij met wat ik deed. Maar een succesvol bedrijf? zo zou ik het toen nog niet willen noemen. Ik haalde nauwelijks omzet en wisselde nogal eens van aanpak en product. Het zat me dwars, maar ik kon mezelf steeds gerust stellen. Op een dag, zou het wel goed komen. 

Zwaard van Damocles

Het gekke is. Ook al geloofde ik nauwelijks dat ik in deze wereld iets belangrijks zou kunnen bereiken, ergens bleef er hoop in mij.  Iets bleef streven, zoeken, wensen en verlangen. Ook al dacht ik vaak: Waar dóe ik het eigenlijk voor?

En deze stille hoop zorgde er voor dat ik in beweging bleef. Zorgde ervoor dat ik letterlijk van alles bleef doen en proberen. Ik deed verschillende opleidingen, had relaties, stortte me in hobby’s. Zelfs in verschillende landen heb ik gewoond en gewerkt. En ja, een heel aantal dingen die ik probeerde hadden een best aardig resultaat … maar ergens bleef ik wantrouwend naar mijn eigen succes. Een allesverterende angst in mij zorgde er iedere keer voor dat ik me nauwelijks afvroeg óf ik zou falen of slagen – eerder, wachtte ik af wannéer het zwaard van Damocles toe zou slaan.

Kun je je voorstellen wat dat doet met een mens? Je bent voortdurend druk en bezig met van alles. Je hoopt dat het je gelukkig maakt – maar gelooft eigenlijk niet dat je dit geluk verdient. Je werkt hard om je bedrijf of baan tot een goed resultaat te brengen – maar weet bij voorbaat al dat je dit niet gaat bereiken. Maar je wilt het zo graag en geeft alles. soms geef je zelf meer dan alles. Je zwemt tegen de stroom in en roeit, met alle riemen die je hebt. Terwijl een stem in jou keihard blijft ontkennen dat je het goed doet. Die stem in jou, die blijft je opzwepen. Omdat het eigenlijk nooit goed genoeg is. Wat je ook laat zien en hoe hard jij je ook inzet.

Trainen voor marathons

Is het dan eigenlijk niet heel vanzelfsprekend, dat je als oeverloos werkend mens je halve leven doodmoe bent? En soms liever op zou willen geven? Uitgeput van het streven. En van het beklimmen van bergen, waar je keer op keer van af valt. Alsof je traint voor marathons, terwijl je weet dat jij die finish niet kunt halen. Omdat je simpelweg niet goed genoeg bent … het niet verdient … gewoonweg het niet in je hebt. Je begrijpt, doelen stellen, daar hield ik ook niet zo van. Want bij het stellen van doelen, is het woord succes bijna onvermijdelijk. En waarom zou je doelen stellen, als je niet echt gelooft dat je ze kunt bereiken? 

Wat eigenlijk wel bijzonder is, is dat ik na jaren van frustratie, verbroken relaties en burn-out, nog steeds de hoop niet had op gegeven. Een weldenkend mens zou misschien toch eens zeggen: “ik stop er mee. het is mooi geweest.”

En ik moet bekennen, dat het weldenkende mens in mij dit ook zeker gedacht heeft. Niet 1 keer, maar misschien wel jarenlang en dag na dag. Een definitie van domheid is: hetzelfde blijven doen en een nieuw resultaat verwachten – Toch? Hoe lang wilde ik hier nog mee doorgaan?

Kleine vonkjes hoop

Wat zorgde er dan voor, dat ik ondanks alle pijn en frustratie dat hele kleine vonkje in mij niet kon doven? Hoe kan het, dat ik mij niet lijdzaam terug heb getrokken? Dat ik steeds weer boven kwam, na een lange worsteling?

Voor mij is dat vonkje een teken van Genade. Het bewijs dat er in ieder van ons iets zit, wat krachtiger en liefdevoller is dan wij ons als mens voor kunnen stellen. Het bewijs ook dat een leven pas voorbij is, als het echt voorbij is. Zodat we, hoe laat ook in ons leven, we altijd opnieuw kunnen beginnen en nieuwe kansen krijgen.

Een spirituele definitie van succes

Op een dag viel mijn oog op “De zeven spirituele wetten van succes” van Deepak Chopra. Een heerlijk boek om te lezen. Mee op de bank te zitten, af en toe iets opschrijven wat mij binnen valt.

Zijn omschrijving van succes raakt me. “Succes kan gezien worden als een voortdurend gelukkiger worden en het gestaag verwezenlijken van doelen die de moeite waard zijn.”
Dit maakt succes voor het eerst tot iets wat heel dichtbij komt. Niet langer een fenomeen wat afhankelijk is van de mening van de buitenwereld. Nee, het gaat over geluk en doelen die voor míj de moeite waard zijn!

Het feit dat succes heel dichtbij komt, echt van mij is, maakt het niet direct gemakkelijker. Want er is zeker niet een simpele formule voor “voortdurend gelukkiger”. Of, toch wel?

“Om gelukkig te zijn, moet je doen waar je gelukkig van wordt”

Johan Cruijff zei het mooi: “Om gelukkig te zijn, moet je doen waar je gelukkig van wordt”. Maar … dat lijkt bijna te simpel om waar te kunnen zijn.

Laten we het eens testen! Denk aan een moment waarop alles niet zo top ging of voelde. Je stemming was middelmatig of ver beneden nul. Misschien zat alles tegen of was je gewoon te moe voor wat dan ook.
Herinner je het moment waarop je dan toch, ondanks misschien je tegenzin, iets ging doen waar je blij van werd. Voor mij is dat, bijvoorbeeld gaan schrijven of schilderen. Mezelf op laten gaan in woorden of kleur en nog meer kleur.
Je weet vast nog, dat het fijne wat je ging doen, je hielp om jezelf uit een put of dalletje te trekken.

Kun jij je geen dergelijke scène meer voor ogen halen? Probeer het dan later eens, een volgende keer wanneer je merkt dat de spiraal van je leven je omlaag trekt. Denk aan iets waar je blij van wordt of doe iets waar je gelukkig van wordt. Je zult zien, het leven gaat er anders uitzien. En misschien, misschien duurt die blijheid niet lang. En ook dat is okay. Je weet nu in ieder geval dat het klopt. Om gelukkig te worden, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt. 

Succes = voortdurend gelukkiger worden: appeltje-eitje?

Betekent dit dan, dat alles opeens gemakkelijk wordt in mijn en jouw leven? Zijn alle uitdagingen nu weg, gewoon maar doen waar ik blij van word en dan leef ik “happily ever after?”. 

Nee, zeker niet, als ik naar mijn eigen leven kijk. Alleen al het doen waar ik gelukkig van word, is een uitdaging op zich.
Want het vraagt bovenal ook het loslaten, van alle redenen om ongelukkig te zijn. Een reden die voor ieder mens anders is, voor ieder mens uniek. 

Voor mij persoonlijk vraagt het onder andere dat ik op alle momenten mezelf genoeg waard vind om gelukkig te zijn. En dat ik van mezelf houd, ook (of juist!) op de momenten dat ik mijn eigen waarde maar moeilijk kan vinden.
Het vraagt soms ook om het zoeken naar de redenen voor geluk – in plaats van het steeds maar weer herhalen waarom ik me ongelukkig zou mogen voelen. Als herinnering heb ik daarom op mijn kastjes geplakt: “Waar ben ik dankbaar voor, vandaag?”

Geluk als gewoonte

Op het moment dat ik van gelukkig zijn een soort van nieuwe gewoonte ging maken, begon er wel heel zachtjesaan iets te veranderen in mijn leven. Het zwaard van Damocles werd steeds minder voelbaar. En ik durfde zelfs de kleine succesjes te vertrouwen. Zou ik dan toch echt, ooit, succesvol kunnen zijn? Zou ik zelfs grotere doelen kunnen stellen, die ik ging halen?

Het moment dat dit besef begon in te dalen, dat herinner ik me nog goed. De blijdschap, toen er in mijn toekomstbeeld niet meer alleen rokende puinhopen zichtbaar werden. Maar prachtige, opgestapelde bouwstenen, die iets bouwen wat er voor mij echt toe doet. Iets waar ik ongelooflijk blij mee ben. Trots op. En zo immens dankbaar, dat ik dat mag en kan bereiken.

Doelen die voor mij de moeite waard zijn

De doelen die ik nu stel, zijn doelen die er voor mij echt toe doen. Op het gebied van het helpen van mijn klanten om hun missie te vinden; het vinden van de klanten die echt bij me passen; het verdienen van geld en het maken van de omzet die ik waard ben en zo veel meer prachtige doelen. Doelen die ik niet “moet:” bereiken omdat ik dan een beter of meer geslaagd mens zou zijn. Nee, het zijn doelen die ik dolgraag wil bereiken omdat ik er zelf ongelooflijk gelukkig van word en er andere mensen ongelooflijk gelukkig mee maak.

En ja, ik geloof weer in succes. Geen oppervlakkig of gemakkelijk maakbaar succes. Maar eerder het bereiken van een intens gevoel van voldoening, wat van binnenuit komt. Het gevoel wat niets anders kan vervangen. Hoe hard ik dat ook geprobeerd heb..

Enne, ik geloof er niet alleen meer in. Ik weet dat het kan! Omdat ik het bereikt heb. Mijn eigen succes, op de manier waar ik blij van word! 

Geloof jij al in succes?

Ik heb lang gedacht dat ik 1 van de weinige mensen was, die het moeilijk vinden om in hun eigen succes te geloven. Maar ik heb gemerkt dat het voor veel spirituele ondernemers een uitdagend “dingetje” is. 

Ben jij ook benieuw of succes voor jou als spirituele ondernemer wel haalbaar is? Twijfel je, maar wil je toch ook de moed nog niet opgeven? Meld je dan hier gratis aan voor de video training: “Een succesvol bedrijf als spirituele ondernemer”. En ontdek, wat er voor jou mogelijk is. Ik zie je daar graag!