“Ik probeer het nog even zelf …. “

Ik hoor het me nog zeggen. Ik had al heel wat af geworsteld om mijn bedrijf van de grond te krijgen. Zoveel mooie trainingen gedaan. En elke keer opnieuw, was ik vol goede moed begonnen aan een plan.

Ik werkte het plan nauwkeurig uit. En aan de tijd die ik er in stopte, lag het niet. Nou ja, soms ook wel. Dan kwam er van alles tussen. Dingen die eerst belangrijk waren. Of belangrijk leken.

Met als resultaat … Dat ik het wel wilde. Dolgraag wilde en eigenlijk ook zo klaar was met het steeds opnieuw een baan moeten zoeken die niet bij me paste. Leven van een schamel loontje en altijd net tekort komen.

Ik zag niet hoe ik het anders kon doen. En toch bleef het stemmetje zeggen: je kunt het zelf! Gewoon blijven zoeken en proberen, dan lukt het je wel.

“Zelf doen”

Naar horen zeggen, waren de woorden “zelf doen” een paar van de eerste woorden die ik zei. En, ik zei of dacht het  vaak. Iets in mij heeft namelijk de kracht om haar eigen weg te gaan en te leven zoals het bij me past. Al jong zat dit er in gebakken.

Maar dat iets, dat ging me in de weg zitten. Niet de kracht, maar wel wat ik geleerd had om daarmee te doen. Want ik had mezelf aangeleerd om te blijven roeien met de riemen die ik heb. En al moest ik erbij neer vallen (wat ik ook deed …), ik zou daarmee blijven roeien.

Innerlijke kracht

Herken jij dat? Die enorme innerlijke power, die een eigen koppig leven gaat leiden. Als een rivier die tomeloos buiten haar oevers treedt. En daarmee meer verwoest dan haar lief is.

Als die innerlijke kracht een eigen leven gaat leiden. En dan een leven wat ergens tussen “niet zo handig” en “destructief” in ligt … Dan wordt het tijd voor een nieuwe aanpak.

In mijn ervaring hebben we grofweg 2 keuzes. Als eerste kunnen we er voor kiezen om die kracht te beteugelen. Deze keuze voelt voor veel spirituele ondernemers nauwelijks als een keuze, maar eerder als de eerste en soms enige optie die omhoog komt. Hoe kan dat toch? Je wilt zo graag en hebt zoveel in je. Maar het komt er maar niet uit.

De kans is groot, dat je als kind regelmatig ingetoomd werd. Misschien bewust, misschien onbewust.  Veel oude zielen hebben een innerlijke kracht die de wereld kan schokken en veranderen. En de wereld, zit daar niet altijd op te wachten. Zeker niet op die wijsneuzige kinderen die hun omgeving een enorme liefdevolle spiegel voor houden. Daarom zorgt de omgeving er voor dat we ons “gedragen”. Zodat mensen geen aanstoot kunnen nemen aan ons gedrag. En we erbij horen, ons in ieder geval een klein beetje veilig voelen.

Dit beteugelen en beperken, daar gaan we dan mee door als we ouder worden. We weten niet meer zo goed hoe het nog anders zou kunnen. Zodra onze innerlijke kracht zich roert, schrikken we. En een deel van ons zorgt er voor dat die kracht in banen wordt geleid of de kop in gedrukt. Zodat het als een smeulende vulkaan terug wordt geduwd en ze de wereld niet in vuur en vlam kan zetten.

In vuur en vlam

Maar in vuur en vlam, dat is juist wat we in ons hart zo graag willen. Diep in ons hart. We willen de wereld inspireren. Lichter maken. Daarvoor zijn we ook gekomen!

Daarom hebben we een tweede, nieuwe keuze nodig om met onze kracht om te gaan. Zodat we kunnen gaan doen waarvoor we geboren zijn. We kunnen onze missie gaan leven – volledig en in volle overgave.

Nieuwe riemen om mee te roeien

We hebben dus als het ware nieuwe riemen nodig, waar we mee kunnen gaan roeien. Zodat we niet alleen rond dobberen, maar ook echt kunnen gaan surfen op de intense golven van het leven. Onze innerlijke kracht als surfplank, waarmee geen zee te hoog is.

En waarschijnlijk komt de gedachte op: “Dat klinkt goed! Het is tijd om te gaan staan. Staan voor wie ik ben en wat ik de wereld te bieden heb.”

Gedachte 2 komt vast en zeker even snel. “Maar hoe dan?” Of: “Wie ben ik om dat te willen?”
En met die gedachte, ben je nauwelijks uniek. Over deze angst en onzekerheid zijn boeken vol geschreven. Veel, heel veel spirituele ondernemers hebben last van deze innerlijke overdosis bescheidenheid. Marianne Williamson zei daarom deze prachtige woorden: “Your playing small does not serve the world. Who are you Not to be great?”

Gehandicapt

De angst om onze grootsheid te zien en daarvoor te gaan staan, komt in allerlei soorten en maten.

Tijdens het Business Boost Bootcamp van mijn coach, was er een enorm inspirerende gastspreekster. Joy Moonen – van der Stel. Zij schreef onder andere het boek “De kracht van mijn onmacht”. Haar verhaal over haar opgroeien als kind met een handicap/beperking, tot een vrouw met een anders lichaam en een krachtige inspirator. Een indrukwekkend verhaal over haar prachtige kracht, van binnenuit. 

Ik realiseerde mij tijdens haar lezing, dat de buitenwereld mij als kind op heel subtiele wijze als “gehandicapt” zag. Door mijn gevoeligheid en zachte compassie voor alles wat leeft. Ook ik kreeg, net als zij, al vroeg de boodschap dat ik het niet zou kunnen redden in de harde buitenwereld.

En natuurlijk, het is niet te vergelijken met de lichamelijke beperking die zij moest doorstaan. Mijn verhaal voelt bijna nietig, als ik denk aan de uitdagingen die zij heeft doorstaan. Toch voelden als kind ook mijn eigen pijn, angst en gevoel van onvermogen intens en gaven mij het verlammende gevoel niet goed genoeg te zijn.

En als ik die boodschap niet geloofd had, was er niets aan de hand geweest. Maar, ik geloofde het lange tijd wel. En verlamde hiermee mijzelf. Ik had heel lang het gevoel dat ik hard moest werken om te bewijzen dat ik okay ben. Dat ik moest laten zien, dat ik wel mee kan in de harde wereld. Mijn steentje hier aan bijdraag. Ook al verwachtte ik geen succes en geloofde diep in mijn bodem, dat ik al blij mocht zijn dat ik bestond. Dat het leven mij tolereerde.

“Anders”

Tot, ik me op een moment realiseerde dat ik mocht stoppen met mijzelf te kleineren. Dat ook ik mezelf anders mocht gaan zien. Dat mijn kracht er mag zijn. En ja, de kracht die de power heeft om de wereld te veranderen. Om de wereld zachter, liefdevoller, lichter te maken. En is iedereen altijd blij met die kracht? Nee, absoluut niet. Maar het goede nieuws is: dat hoeft ook niet!

Mijn licht mag er zijn, net zoals het jouwe. Wij mogen groots zijn en stralen. Want eigenlijk, zijn we al groots. En straalt achter al die wolken van verlamming, onze ziel rustig aan door. Die laat zich niet klein maken. En zal zich nooit nietig voelen. Want onze ziel, die is. Licht. en Liefde. En zodra wij als mens bereid zijn om dat te geloven, dan kunnen we stapje voor stapje gaan doen waarom we hier zijn: de wereld een beetje mooier, groter en lichter achterlaten dan we haar vonden.

Samen 

En als mijn licht er mag zijn … en dat van jou … dan kunnen we weer Samen. En hoef ik niet constant in mijn eentje te bewijzen dat ik er mag zijn. Maar weet ik dat ik hulp mag vragen, aan de juiste mensen. Dat ik gesteund mag worden, om mijn innerlijk vuur te laten stromen. Want voor het zien van onze kracht en grootsheid, hebben we spiegels nodig. Mensen die we kunnen vertrouwen. Want de pijn en blokkades die ontstaan zijn in contact met mensen, kunnen ook alleen oplossen in een helende verbinding met andere mensen.

En als die pijn dan oplost, kunnen we eindelijk de wereld om ons heen in vuur en vlam gaan zetten. Op de manier zoals alleen jij en ik dat kunnen.  Dan leven we onze missie. En kan het leven alleen maar beter worden. 

In je eentje worstelen met je bedrijf … heb jij er ook genoeg van?

Misschien kan ik je helpen! Door samen met jou te zoeken naar manier die het bouwen van je bedrijf gemakkelijker, leuker, slimmer, sneller, diepgaander maakt. 45 minuten lang heb je (gratis!) mijn persoonlijke aandacht om helder te maken waar je precies tegenaan loopt en wat jouw volgende stappen kunnen zijn. 

Vraag hier een gratis spirituele flow-sessie aan. Dan kijk ik met je mee, hoe ook jij kunt leren surfen op de golven van je leven. En zo je bedrijf met elke golf een klein beetje meer succesvol maakt.