Schuld en schaamte. Het lijkt zo op het eerste gezicht nauwelijks een thema waar jij je als spirituele ondernemer druk over zou willen maken. Je wilt liever bezig zijn met het vinden van klanten en je bedrijf prachtig laten groeien.

Toch merk ik dat, ongewild, die schuld en schaamte binnen ons bedrijf een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Veel spirituele ondernemers voelen zich namelijk diep in hun hart schuldig, of schamen zich wanneer hun bedrijf niet loopt zoals ze willen. Het is niet iets wat ze bewust willen. Want het geeft een enorm gevoel van stress. Als een onwelkome herhaling van een pijn die we al zo lang kennen. Het teisterende gevoel, niet goed genoeg te zijn. Hoe hard en hart we ook ons best doen.

Vergeving

Toen mijn zoon klein was, lazen we samen uit de kinderboeken van Neale Donald Walsch. Dierbare momenten. Het verhaal van de Kleine Ziel die geboren wordt was favoriet. Kleine Ziel die vlak voor zijn geboorte praat met God. En er van overtuigd is, dat hij nooit zal vergeten wie hij werkelijk is. Maar direct na de geboorte wordt hij al overweldigd. Het menszijn en zijn nieuwe lichaam vragen direct al zijn aandacht. En de intensiteit van alle gevoelens maakt, dat de herinnering aan zijn spirituele thuis direct vervaagt. Gelukkig, had het leven daar op gerekend. En er staat naast zijn wieg een prachtige Beschermengel. Iedere keer een ontroerend moment in het verhaal.

Vergeving is een belangrijk thema in de boeken van Walsch. Zoals in het prachtige verhaal van de Kleine Ziel en de zon. Dit verhaal vind je hier onder. Het is een schitterend, ontroerend, verhelderend verhaal. Ik weet zeker dat het je raakt en je met andere ogen naar jezelf en je leven laat kijken. Het verhaal geeft je moed. Mij in ieder geval wel.

En ik weet uit ervaring dat die moed je bedrijf vleugels geeft, Want, als jij jezelf en je leven met ogen vol hoop gaat zien, wordt ook de flow in je bedrijf hoopvol en positief. Omdat … als jij groeit … je bedrijf automatisch mee groeit. Misschien niet direct, in dezelfde minuut. Maar in de loop van de dagen of weken merk je heel subtiel dat het verandert … transformeert.

Het valt van je af

Het lezen van dit krachtige verhaal zorgt dus indirect voor een prachtige groei van je bedrijf. Omdat je al lezend een heel aantal pijnlijke gevoelens los kunt laten. Ze vallen als het ware van je af.

Je herinnert je weer, wat werkelijk belangrijk is. En die herinnering zet jouw leven in een nieuw en liefdevol licht. 

Kritiek

En vooral dat liefdevol kunnen kijken naar onszelf, is zo ongelooflijk belangrijk. Want de meeste spirituele ondernemers hebben al een heel aantal dingen gedaan en geprobeerd, voor ze eindelijk een gevoel van succes krijgen. De meeste van ons worstelen wat af, voor we vinden wat echt bij onze zielsmissie past. Daarnaast hebben we ook in ons persoonlijke leven al een hele reis gemaakt. Met veel vallen en vallen en steeds opnieuw weer opstaan.

Een kritisch deel in ons, is hier vaak niet over te spreken. Dit is ook het deel wat schuld of schaamte voelt, wanneer het ziet hoe ons bedrijf er nu uitziet. Dit deel in ons (vaak een combinatie van onze “innerlijke criticus” en een “ondergewaardeerd ik”) zijn het er over eens: We schieten tekort. Wat we allemaal doen, het deugt van geen kant. We hadden al veel succesvoller moeten zijn. Of we zijn langzamer en minder capabel dan andere ondernemers, die het wel lukt wat ons nog niet lukt. Eerlijk gezegd vindt dit deel in ons dat we hopeloos falen. Hoe dan ook.

Deze kritische gedachten kunnen ons leven behoorlijk vergallen. Ze maken ons leven zwaar en ook een beetje uitzichtloos. En ook al weet je, dat je naar deze stemmetjes niet hoeft te luisteren omdat het een oud geluid is …. toch kan al die innerlijke kritiek je soms nog flink in de war brengen. Want het klinkt en voelt soms zo logisch en vanzelfsprekend …het is een soort van “gewoon” geworden. Pijnlijk, dat wel. Maar soms lijkt het er gewoon bij te horen. Bij jou en je leven.

De stem van je hart en ziel

Om ervoor te zorgen dat al die kritiek en afkeuring in jou zachter wordt, is het daarom belangrijk, dat de stem van je hart en ziel steeds krachtiger wordt. Dat het zachte bemoedigende gefluister verandert in een krachtig geluid.

Want pas dan kunnen jij en je bedrijf echt gaan groeien. Je ziet mogelijkheden, die je eerder niet zag. En je pakt vol vertrouwen de kansen die je geboden worden.

Omdat de stem van jouw hart en ziel klinken als de stem van een onvoorwaardelijk liefhebbende, steunende ouder. Jouw hart en ziel zijn het er dan ook samen over eens: Je doet het supergoed! Je bent op weg naar een prachtige toekomst en vroeger of later, ga jij jouw succes bereiken. Alles wat je doet en hebt gedaan is niet voor niets. Het ondersteunt je groei en de groei van je bedrijf. En, je hart en ziel zien altijd mogelijkheden. Een lichtere weg, waarop jij voortdurend gelukkiger wordt. Je gaat steeds vaker de juiste mogelijkheden en openingen zien.

En deze bemoediging, die hebben we broodnodig in ons leven. Zeker als ondernemer. Want het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen. Iedere dag zijn er nieuwe beren en andere uitdagingen waar we mee te dealen hebben. Deze uitdagingen, ze vragen alles van ons. 

Het verhaal “de Kleine Ziel en de zon” zal de stem van je hart en ziel wakker maken …. op een heerlijk speelse manier. Het zal je moed en kracht geven. Vooral op de momenten dat je dit het meest nodig hebt.

Meditatie

Voor je begint met lezen, deel ik graag nog iets anders met je. Want ik heb voor jouw moed en kracht ook nog een prachtige, zacht-krachtige meditatie voor je gemaakt:

“In het licht van vergeving – jouw hart vrij van schuld en schaamte”. Met deze meditatie maak je jouw hart vrij en stel jij je open voor een nieuwe, lichtere weg. Elke keer een meer. 

Je vindt de meditatie helemaal onderaan deze blog.  Hij is speciaal voor jou geschreven, wanneer je merkt dat je merkt dat jij je soms kleiner maakt. Gebukt gaat onder een diep gevoel van schaamte of schuld. ook al weet je, dat het niet nodig is. Zelfs dan, is het gevoel soms sterker dan je zou willen.

Er zijn van die momenten, dat een gevoel van falen je verteert … of de angst, dat je hopeloos tekort schiet. Juist voor die momenten is deze meditatie geschreven. Om zo jouw weg met je bedrijf van binnenuit lichter te maken. Krachtiger. En steeds meer passend bij wie je werkelijk bent, met hart en ziel.

“de Kleine Ziel en de zon”

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: “Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.”

God lachte breed. “Dat is waar!”, zei God. “Jij bent ook het licht.”
“Wow,” zei de Kleine Ziel, “Dit is toch echt gaaf. Maar weten wie ik ben is één ding, maar ik wil erváren wat het is om het licht te zijn!”
“Maar je bent het licht al,” herhaalde God weer lachend.
“Ja, maar ik wil voelen wat het is!” zei de Kleine Ziel.

”Aangezien je jezelf niet kunt zien als het licht als je in het licht bent, zullen we je met duisternis omringen,” zei God.
“Wat is duisternis?” vraagt de Kleine Ziel.
God antwoordde: “Dat is wat je niet bent.”

“Zal ik bang zijn in het donker?” vroeg de Kleine Ziel.
“Alleen als je ervoor kiest om bang te zijn,” antwoordde God. “Er is echt niets om bang voor te zijn, tenzij jij ervoor kiest om dat te zijn. Want weet je, we verzinnen het allemaal, we doen alsof.”
“Oh,’” zei de Kleine Ziel, en voelde zich al beter.

Toen legde God uit dat, om iets te kunnen ervaren, het tegenovergestelde aanwezig moet zijn.
“Het is een groot cadeau,” zei God, “want zonder het tegenovergestelde kun je niets ervaren. Je kunt geen warm ervaren zonder koud, geen boven zonder beneden, geen snel zonder langzaam. Je kunt geen links zonder rechts ervaren, geen hier zonder daar, en geen nu zonder toen.

Dus,” concludeerde God,”wanneer je omgeven bent door duisternis, bal je vuist niet, verhef niet je stem en vervloek de duisternis niet. Wees liever een licht in de duisternis en word er niet boos over. Dan weet je wie je echt bent en iedereen zal het weten. Laat je licht zo schijnen dat iedereen weet hoe speciaal je bent!”

“Bedoel je dat het goed is anderen te laten zien hoe speciaal ik ben?” vroeg de Kleine Ziel. “Natuurlijk!” God grinnikte. “Het is heel goed! Maar onthoud: ‘speciaal’ betekent niet ‘beter’. Iedereen is speciaal, ieder op zijn of haar eigen manier! Alleen zijn velen dat vergeten. Zij zullen dan ook zien dat het goed is voor ze om speciaal te zijn wanneer jij ziet dat het goed voor jou is om speciaal te zijn.”

“Wow,” zei de Kleine Ziel, lachend van vreugde. “Ik kan zo speciaal zijn als ik wil!”
“Ja, en je kunt nu beginnen,” zei God, die mee lachte samen met de Kleine Ziel. “Welk deel van speciaal wil je zijn?”
“Welk deel van speciaal?” herhaalde de Kleine Ziel, “Ik begrijp het niet”
“Wel,” legde God uit, “Speciaal zijn heeft heel veel kanten. Het is speciaal om aardig te zijn, of zachtmoedig, of creatief of om geduldig te zijn. Kun je nog meer bedenken waarin je speciaal kunt zijn?”
De Kleine Ziel zat een moment stil. “Ik kan een heleboel manieren bedenken om speciaal te zijn!” riep de Kleine Ziel toen uit. “Het is speciaal om hulpvaardig te zijn, om te delen, om vriendelijk en zorgzaam te zijn voor anderen!”
“Ja!” bevestigde God, “en je kunt al deze dingen zijn, of elk ander deel van speciaal dat je wilt zijn, op elk moment. Dat is wat het betekent om het licht te zijn.”
“Ik weet wat ik wil zijn, ik weet wat ik wil ervaren!” zei de Kleine Ziel met groot
enthousiasme. “Ik wil dat deel van speciaal zijn dat Vergevingsgezind zijn heet.” “Het is toch speciaal om vergevingsgezind te zijn?”
“O, jazeker,” verzekerde God de Kleine Ziel. “Dat is heel speciaal.’
“Oké,” zei de Kleine Ziel, “Dat is wat ik wil zijn. Ik wil vergevingsgezind zijn. Ik wil mijzelf ervaren als vergevingsgezind.”

“Goed,”zei God, “Maar er is één ding dat je moet weten.”De Kleine Ziel werd nu een beetje ongeduldig. Het lijkt wel of er elke keer weer een complicatie is.
“Wat is het?” zucht de Kleine Ziel.

“Er is niemand om te vergeven.”
“Niemand?” De Kleine Ziel kon nauwelijks geloven wat er gezegd werd.
“Niemand!” herhaalde God. “Alles wat ik heb gecreëerd, is perfect. Er is geen enkele ziel van alle creaties die minder perfect is dan jou. Kijk maar om je heen.”
Toen realiseerde de Kleine Ziel zich dat zich een grote menigte had verzameld.
Zielen kwamen van Heinde en Ver, van overal uit het koninkrijk. Want het was als een lopend vuurtje rond gegaan dat de Kleine Ziel een ongewoon gesprek met God had en iedereen wilde horen wat er gezegd werd. Rondkijkend naar de ontelbare andere Zielen die hier bijeen waren, moest de Kleine Ziel toegeven: niemand leek minder prachtig, minder magnifiek of minder perfect dan de Kleine Ziel zelf. Dat was het wonder van de Zielen die om hem heen waren, en zó helder was hun licht.
“Wie is er dan te vergeven?” vroeg God.

“Jonge, dit is helemaal niet grappig!” gromde de Kleine Ziel. “Ik wil mijzelf ervaren als vergevingsgezind. Ik wil weten hoe dat deel van speciaal voelt.”
Toen stapte een vriendelijke ziel naar voren uit de menigte. “Maak je geen zorgen, Kleine ziel,” zei de Vriendelijke Ziel, “Ik zal je helpen.”
“Wil je dat?” De Kleine Ziel klaarde op. “Maar wat kan je dan doen?”
“Wel, ik kan je iemand geven om te vergeven!”
“Kan je dat?”
“Ja” zei de Vriendelijke Ziel. “Ik kan in je volgende aardse leven komen en iets doen wat jij kan vergeven.

“Maar waarom? Waarom wil je dat doen?” vroeg de Kleine Ziel. “Jij, die van zo’n ongelooflijke perfectie bent! Jij die trilt van zo’n snelheid dat het zo’n helder licht creëert dat ik het niet kan evenaren! Wat kan je reden zijn dat jij je vibraties wil verlagen zodat jouw licht donker wordt? Wat kan de reden zijn voor iemand die zo licht is om in mijn leven te komen en jezelf zo zwaar te maken zodat je dit slechte kan doen?”

“Simpel,” zei de Vriendelijke Ziel. “Ik zal het doen omdat ik van je hou.”
De Kleine Ziel leek verrast door het antwoord.
“Wees niet zo verbaasd,” zei de Vriendelijke Ziel, “Je hebt hetzelfde gedaan voor mij.
Herinner je het je niet meer? O, we hebben gedanst samen, jij en ik vele keren.
Je herinnert je het alleen niet meer. We zijn allebei alles geweest. We zijn het hoge en het lage geweest, het linker en het rechter. We zijn het hier en het daar geweest, het nu en het toen. We zijn het manlijke en het vrouwelijke geweest, het goede en het slechte. We zijn beide het slachtoffer en de dader geweest. Zo zijn we samen gekomen, jij en ik vele malen eerder; steeds de ander de exacte en perfecte gelegenheid te geven om te uiten en te ervaren wie we werkelijk zijn. En daarom,” legde de Vriendelijke Ziel verder uit, “Kom ik in je volgende leven en zal ‘de slechte’ zijn dit keer. Ik zal iets heel slechts doen, en dan kan jij jezelf ervaren als degene die vergeeft.”

“Maar wat wil je dan doen?”vroeg de Kleine Ziel een beetje nerveus, wat wil er zo erg zijn?” “Oh,” antwoordde de Vriendelijke Ziel met een glimlach, “We bedenken wel iets.” Daarna leek de Vriendelijke ziel serieus te worden, en zei met rustige stem, “Je hebt over één ding gelijk, weet je.”
“Wat is dat?” wilde de Kleine Ziel weten.

“Ik zal mijn vibraties moeten verlagen, heel zwaar worden en deze niet zulke leuke dingen doen. Ik zal me anders moeten voordoen dan ik in werkelijkheid ben. En daarom wil ik je als dank om een gunst vragen.”

“Oh, wat je wilt, wat je wilt!” riep de Kleine Ziel, en begon te dansen en zingen, “Ik zal vergevingsgezind zijn!”

Toen zag de Kleine Ziel dat de Vriendelijke Ziel erg stil bleef. “Wat is er?” vroeg de Kleine Ziel. “Wat kan ik voor jou doen? Je bent zo’n Engel dat je dit voor me wilt doen!”.

“Natuurlijk is de Vriendelijke Ziel een Engel!” onderbrak God. “Iedereen is een Engel!
Herinner altijd; Ik stuur je niets dan Engelen.”
“Wat kan ik voor je doen” vroeg de Kleine Ziel weer.
“Op het moment dat ik je kwaad doe,” antwoordde de Vriendelijke Ziel. “Op het moment dat ik jou het ergste aandoe dat je je kunt voorstellen – op dat precieze moment… ”

“Ja?” onderbrak de Kleine Ziel, “Ja….?”
De Vriendelijke Ziel werd nog stiller: “Herinner me als wie ik werkelijk ben.”
“O, dat doe ik!, dat beloof ik! Ik zal je altijd herinneren zoals ik je hier en nu zie!”
“Goed’” zei de Vriendelijke Ziel, “Want weet je, Ik zal zo hard bezig zijn met doen alsof, dat ik mijzelf zal vergeten. En als jij me niet herinnert zoals ik echt ben, kan ik het me misschien voor heel lang niet herinneren. En als ik vergeet wie ik ben, kan jij ook vergeten wie jij bent, en zullen wij beiden verloren zijn. Dan hebben we een andere ziel nodig om langs te komen en ons te helpen herinneren wie we zijn.”
“Nee, dat zullen we niet!” beloofde de Kleine Ziel weer. “Ik zal je herinneren! En ik wil je bedanken dat je me dit cadeau wilt geven – De kans om mezelf te ervaren wie ik ben.”

Aldus was de afspraak gemaakt. En de Kleine Ziel ging verder in een nieuw aards leven. Vol verwachting om het licht te zijn, wat heel speciaal was en vol verwachting om dat deel van speciaal te zijn dat vergevingsgezindheid heet.En de Kleine Ziel wachtte gespannen om de ervaring te hebben als vergevingsgezindheid en dankbaarheid aan welke Ziel dan ook die dit mogelijk maakt.

En op elk moment in het nieuwe aardse leven wanneer er een nieuwe Ziel ten tonele verschijnt, ongeacht of deze nieuw ziel vreugde brengt of droefenis – speciaal als ze droefenis brengen – dacht de Kleine Ziel aan wat God had gezegd: “Herinner je ALTIJD, Ik stuur je alleen Engelen”.

(Uit het boek “De kleine ziel en de zon” van Neale Donald Walsch.)

Geleide Meditatie: in het licht van vergeving – jouw hart vrij van schuld en schaamte

 

Wil je meer lezen over jouw “ondergewaardeeerde ik” en hoe je kunt zorgen voor een groter gevoel van eigenwaarde? Lees mee in de volgende blog