Heb jij de laatste tijd wat meer last van stress? Of voel jij je juist wat verveeld? Het bizarre is, bij een beetje sensitieve Lichtwerker kan dit er tegelijk zijn.

Want stress – als sensitieve Lichtwerker ontkom je er waarschijnlijk niet aan. De momenten dat alles je wat (te) veel wordt, zijn een onderdeel van je leven. Hoeveel we ook al gewonnen hebben aan inzichten en hoe goed we ook voor onszelf proberen te zorgen, soms “overkomt” het ons bijna. We zijn sneller moe, prikkelbaar. en oude kwalen zoals angst, moedeloosheid of depressie liggen eerder op de loer.

Onderprikkeling is in dit geval een vaak gemiste oorzaak.

Het eerste waar we aan denken, om de periodes van “teveel” op te lossen, is zorgen voor minder prikkels. Minder dingen doen waar je gespannen van wordt. En bijvoorbeeld ook minder geluid, minder (drukke) mensen, minder ….

Dit is logisch, want overprikkeling is vaak een oorzaak en soms een gevolg van stress. Met name (hoog) sensitieve mensen kunnen regelmatig onder overprikkeling lijden en hierdoor stress en stress gerelateerde klachten ontwikkelen.

Tegelijkertijd kan regelmatige stress je ook gevoeliger maken voor overprikkeling. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die bijvoorbeeld door ziekte, verlies of zware leefomstandigheden teveel stress ervaren. Waardoor hun zenuwstelsel sneller last heeft van veel prikkels.

Onderprikkeling en stress

Een andere oorzaak van stress waar minder over bekend is, is een vorm van onderprikkeling. Toen ik deze term voor het eerst hoorde, werd mij plotseling heel veel duidelijk. Want ik probeerde tot die tijd altijd mijn gevoelens van overweldiging en ook lichamelijke klachten (zoals vermoeidheid, spierpijn, oorpijn enzovoorts) op te vangen met meer rust. Vaak trok ik me terug om zo goed mogelijk bij te komen. En vermeed de mogelijke oorzaken van stress.

Omdat ik niet altijd precies wist wat de oorzaak van mijn stress was, ging ik steeds meer dingen mijden en vermijden. Eerlijk is eerlijk, Dat werd op een bepaalde manier ook oersaai. Want ik houd enorm van zoete rust. En stilte, is voor mij een onbeschrijflijk groot kado. Maar ik houd ook van een bepaalde soort levendigheid …. kleur … en lichtheid. Dingen die soms met prikkels gepaard gaan.

Dus ja, ik was blij, toen ik voor het eerst over onderprikkeling hoorde. Het liet me een hele andere oorzaak van mijn klachten zien. Die voor mij heel erg logisch en aantrekkelijk klonk!

Ik probeerde het eens uit … zou het kunnen zijn dat mijn gebrek aan energie niet alleen maar opgelost kon worden met meer rust … steeds meer rust? Stapje voor stapje begon ik mijn leven anders in te delen.  En er veranderde meer dan ik had kunnen hopen.

Onderprikkeling – wat is het eigenlijk?

Onderprikkeling houdt in dat je als mens niet genoeg van de juiste prikkels krijgt. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een gevoel van verveling, honger terwijl je eigenlijk niet hoeft te eten, slapen terwijl je geen slaap nodig hebt. Ook kun je rusteloos worden, vermoeid, verslavingen ontwikkelen, zelfs depressief of ontevreden zijn over je leven.

Angst voor Prikkels?

Het was me ook eerder al eens opgevallen dat ik na het geven van een healing minder snel pijn in mijn handen leek te hebben.Iets wat ik daarvoor regelmatig had. Maar toch ging er toen nog maar een heeel klein belletje rinkelen.

Want inmiddels had ik een soort angst voor prikkels ontwikkeld. Eigenlijk super logisch. Zeker wanneer je, misschien al langere tijd, veel last hebt gehad van stress gerelateerde klachten, overprikkeling of burn-out, kun je een vorm van angst voor prikkels ontwikkelen. Misschien herken jij dit ook. Je wilt absoluut zorgen dat je niet opnieuw uit balans raakt. De pijn van immense overweldiging heeft ons al genoeg gekost.

Zorgen voor voldoende rust

We weten allemaal hoe waardevol ons besluit is. De innerlijke drang om onszelf in balans te houden, te zorgen voor voldoende rust. De rust en stilte die jij en ik nodig hebben om gelukkig te zijn en voldoening in ons leven te voelen.

Aan de andere kant, heb ik gemerkt dat een zekere angst achter dit besluit om voor onszelf te zorgen ook veroorzaken dat teveel van de goede prikkels verdwijnen.

Kortom, goed zorgen voor jezelf, voor je lichaam, is belangrijk! Maar … misschien heeft jouw lichaam niet alleen rust en stilte nodig …. maar ook voldoende goede prikkels.

Optimaal Prikkelingsniveau

Misschien wil jij het ook eens testen. Zeker wanneer je op dit moment te weinig energie hebt. Of klachten door (teveel) spanning, om welke reden dan ook.

Wat je dan kunt doen, is een combinatie van 2 dingen. Je wilt zorg dragen voor:

  • minder belastende prikkels
  • voldoende positieve prikkels

Positieve prikkels

Positieve prikkels, wat zijn dit? Je kunt je er vast bij alles van voorstellen, maar wat zijn het wanneer we het hebben over een prikkelingsniveau wat jou goed doet?

Positieve prikkels zijn de prikkels die er voor zorgen dat we gelukkig zijn. Omdat dit de prikkels zijn die ons innerlijk licht en onze ziel laten stromen. Als eerste voelen we die levensstroom door ons lichaam. En dat voelt simpelweg als geluk!

Deze positieve prikkels zorgen er ook voor  dat we ons kunnen ontwikkelen op een manier die bij ons past. Ons lichaam wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is. Namelijk, als “kanaal” voor ons licht. Hierdoor stroomt alles in ons beter. En, eigenlijk zo logisch, dan hebben we minder last van (stress gerelateerde) klachten.

Dan, zijn positieve prikkels ook de impulsen waardoor we hoop koesteren. Waardoor we iets moois hebben om naar uit te kijken. En hoopvol nieuwe dingen leren. Zodat we blij zijn met wie we zijn en wat we te bieden hebben. En, als slagroom op het toetje, voldoening halen uit onze maatschappelijke rol.

De Rol van Creativiteit bij Onderprikkeling

Kunstzinnig bezig is voor mij een belangrijke manier geweest om na een lange periode van onderprikkeling mijn energie weer op gang te brengen.

Toen ik na een stevige burn-out begon met schilderen, ging alles in mij weer stromen. Omdat ik mezelf op een stressvrije manier prikkels aanbood, waar ik blij van werd. Nou ja, blij? Zeg maar, ronduit gelukkig. De geur van olieverf, tijdens mijn eerste les, vergeet ik nooit meer. Alsof er iets aangeraakt werd, wat ik echt bijna vergeten was.

Door te schilderen, kwam ik dichter bij mezelf. Dichter dan ik met menig therapeutische sessie ooit kwam. Omdat het schilderen me helpt om mijn ziele-talenten te laten stromen. Letterlijk naar buiten te brengen en te delen met de wereld.

De kwetsbaarheid van zichtbaar zijn

Tegelijkertijd raakte het schilderen een verborgen kwetsbaarheid in me. Een oude angst om gezien te worden, precies zoals ik Ben. De onzekerheid, dat mijn authentieke beleving van de wereld, te “anders” is.

Maar het mooie is. Door te schilderen en te laten zien hoe ik de wereld ervaar, werd ik juist minder angstig om gezien te worden. Wanneer de energie van mijn ziel stroomt, is het zo vol en vol van liefde. De angst om gezien te worden, lost hier in op. En maakt plaats voor een weten dat ik , de échte ik, prachtig is. Licht, kleurrijk. Eigenzinnig en geliefd.

Schilderen om mezelf in balans te houden

Daarmee heeft de angst langzaam plaats gemaakt voor voldoening. En vreugde, wanneer ik mensen ontmoet die gelijk gestemd zijn. En we juist herkenning vinden in onze manier van zijn.

Schilderen is nu nog steeds perfect om mezelf in balans te houden. Want voor mijn gezondheid heb ik het nodig om regelmatig te schilderen. Een moment in mijn eigen wereld, “mijn inspiratie en ik”. Verbonden met mijn ziel en mijn spirituele thuis.

Het heeft me ook de moed gegeven om weer volop te gaan voor mijn coaching. Na mijn burn-out was ik even helemaal klaar met mensen, een eeuwenoude angst was geactiveerd. Maar juist door te schilderen, zelfs ook portretten te schilderen, loste die angst zachtjes op en kon ik weer echt gaan leven. Zoals het bij mijn zielsmissie past.

Wat betekent dit voor jou?

Als het thema “onderprikkeling” je hart een sprongetje laat maken, raad ik je aan: zoek datgene wat je Blij maakt. Ronduit Gelukkig. Dompel je er volledig in onder en laat je hart en ziel weer boven komen!

Ben jij nu al klaar voor nieuwe prikkels waar je Blij van wordt? Meld je dan gratis aan voor de eerst volgende Open Dag van de Spirituele Transformatie Academie

Inspirerende onderwerpen, waar je Hart  en Ziel weer van gaan zingen.