Problemen – als Lichtwerker zijn we er gevoelig voor. Allereerst voor de problemen van een ander. Iets in ons wil dolgraag mensen helpen om hun pijn en problemen op te lossen. Zo zijn we geprogrammeerd. Dienstbaar en van nature behulpzaam.

Daarnaast hebben we ook een ruime ervaring met onze eigen problemen. Voor de meeste Lichtwerkers is het gewone leven soms net een mijnenveld. We shockeren de wereld, vaak zonder dat we dit willen. Gewoon, door onszelf te zijn.

Dus zeker weten: jij bent ervaringsdeskundig, wanneer het op problemen en oplossingen aan komt. Maar is het je wel eens opgevallen dat de problemen die jij tegen komt, allemaal een beetje op elkaar lijken? Misschien zelfs een variatie op hetzelfde thema zijn?

Oorspronkelijke kracht

Als ziel zijn we allemaal ooit ontstaan. Misschien vanuit een “Big Bang”, misschien vanuit de goddelijke klank Aum, misschien vanuit een oneindig stralend licht en onvoorwaardelijke liefde, misschien … valt elke zienswijze over ons ontstaan uiteindelijk samen en blijkt het allemaal te kloppen!

Wat voor mij vooral belangrijk is, is het feit dat we ooit ontstaan zijn. Ontstaan vanuit een Goddelijke Bron. Niet alleen als mens, maar in beginsel als Goddelijk vonkje. Onze ziel. En, dat we tijdens ons ontstaan allemaal een stralende en unieke kracht mee kregen.

De reis van onze ziel

Onze unieke kracht, is als een blauwdruk. Een basis die door alles heen straalt. Wat we als ziel na ons begin ook maar gaan doen.

Want ja, na het ontstaan van onze ziel zijn we van alles gaan doen. We gingen als het ware op reis. Met een missie. We wilden groeien. En dat wilden we niet zomaar: dat was een “Goddelijke Wil”

Goddelijke Wil? Vraag jij je misschien af. Er wordt zo vaak gezegd, juist in spirituele werken, dat je niet meer moet “willen”. Maar het leven moet laten gebeuren. Mee moet gaan met de flow.

En nu is er ook zoiets als een “Goddelijke Wil”?

Onze Goddelijke Wil

Ja, die Wil is er absoluut. En waarschijnlijk herken je zelf ook het verschil tussen iets willen en iets Willen.

Wanneer we iets willen, moet het vaak zo snel mogelijk. Het liefst gisteren en uiterlijk nu! We maken een keuze, maar in ons achterhoofd zeurt het. Een stemmetje van twijfel of een verwijtende stem die ons opjaagt.

Het effect kan twijfelachtig zijn. We doen het, maar het beklijft niet altijd. Of we lopen tegen een muur die we niet (of wel …) zagen aankomen.

Wanneer we luisteren naar onze Wil, voelt het totaal anders. Een diep verlangen komt er in ons op … en staan we onszelf toe om hierin mee te gaan dan komt er een diepe blijdschap op. Soms jubelhoog, soms ontroerend en zacht. We weten het zeker, dat dit is wat we mogen doen. Dat dit ene ons in Liefde gegeven is.

Het effect is zacht en dankbaar. Soms is er nog twijfel, maar meestal is dit de angst in ons die niet zeker weet of dit wel mag … kan … of we het wel waard zijn … of er geen addertje op de hoek ligt te loeren.

 

 

Addertjes onder een groen grasland

Of we het wel waard zijn … addertjes onder een groen grasland. We hebben er als Lichtwerkers ervaring mee. Want na het begin van onze ziel, tijdens de reis van onze ziel, kwamen we niet alleen regenbogen en eenhoorns tegen.

Natuurlijk, die waren er ook. Eeuwenlang zelfs. Er waren oneindig veel levens waarin we gelukkig waren. We voelden de Goddelijke Wil als die van onszelf. We waren heel gewoon wie we zijn. Daar groeiden we mee op en legden in daarmee dankbaarheid ons lichaam weer af toen we stierven. We ontwikkelden onze talenten, waren trots op ons zijn. Deelden onze gaven met elkaar, de verbindingen tussen ons als mensen was … ja …. Goddelijk.

Maar er waren ook levens van diepe, diepe pijn. Eeuwen van onheilspellend donker, die maar niet voorbij leken te gaan. Alles wat denkbaar is werd ons aangedaan. En, deden wij ook anderen aan. Het is niet te bevatten. De wanhoop, woede en eenzaamheid in deze pijn. Radeloos verloren. Niet meer weten wie je bent en wat je op aarde in hemelsnaam komt doen. Je wilt de wereld wel van je af slaan … maar niets leek te helpen. Je kon niet anders dan overleven. Je lichaam in leven houden, omdat er ergens in jou iets was wat je voortdreef en steeds weer de moed gaf om verder te gaan.

Pleisters op onze ziel

In de donkere eeuwen wilden en moesten we ons beschermen. Anders was het leven simpelweg niet leefbaar geweest. Denk maar eens in, de pijn en wanhoop die je in dit leven gevoeld hebt. Stel, dat die nog eens zou vertienvoudigen. In alle hevigheid van je diepste moment. Dat zou geen mens volhouden. Nou ja, misschien 1 of 2. Maar er zouden nog weinig mensen over zijn.

Dus in onze diepste pijn legden we er als het ware een pleister over. Een beschermlaagje wat ervoor zorgt dat we de pijn die we mee maken niet zo overheersend voelen. Maar, wanneer die pleisters langer blijven zitten, worden het als het ware dikke beschermlagen. Lagen in ons, die ons (vanuit een goed hart) proberen te beschermen tegen het opnieuw ervaren van de oorspronkelijke pijn.

Een dikke beschermlaag is dan als een tefallaagje wat niet alleen de pijn afsluit, zoals de bedoeling was, maar ook de gevoelens er omheen. Bijvoorbeeld, we zijn al vroeg gekwetst in onze eerste “liefdesrelatie” met 1 van onze ouders. Hierdoor ontstaat er een beschermlaag die deze pijn verzacht. En op latere leeftijd houdt dit ons onbewust af van pijn, door bijvoorbeeld geen écht intieme relaties toe te staan.

Deze lagen spelen een grote of kleinere rol in ons leven – en natuurlijk ook in ons bedrijf. Hebben we bijvoorbeeld moeite met het echt toelaten van mensen of het vertrouwen op onszelf, dan blokkeert dit ook de groei van ons bedrijf.

Levenslessen

De pijnlijke lessen, ook wel pijnthema’s genoemd, die hebben we niet zomaar. Daar speelt onze Goddelijke Wil een rol. Als mens, is dat niet voor te stellen.  Maar stel nu, dat je je dat wel voor wilt stellen. En op zoek wilt gaan naar de levensles die verscholen ligt in de diepe pijn die jij ervaren hebt?

Dan komt er altijd verlichting. De oorspronkelijke pijn wordt zachter en vaak zelfs geheeld. We hebben de les gezien en kunnen haar gebruiken voor onze groei.

“Mij thuis leren voelen” is bijvoorbeeld een thema wat een groot deel van mijn leven gespeeld heeft. Als kind voelde ik me vaak verlaten, niet thuis in deze wereld. Ik had last van heimwee en gevoelens van eenzaamheid. Voelde me vaak misplaatst en er niet bij horen. Toen ik ouder werd, werd spiritualiteit steeds belangrijker voor me, of ik was me er meer bewust van. In het begin verklaarde ik dit met: ik verlang naar een spirituele plaats, waar ik vandaan kom. En dat klopt. Ik verlangde intens naar mijn spirituele thuis, als een hemel waar ik ooit naar terugkeer.

Maar door steeds dieper te zoeken naar de verborgen levensles in deze pijn ontdekte ik, dat ik mijn spirituele thuis naar mijn lichaam toe kan brengen. Dat de intense pijn ontstond omdat ik de verbondenheid van mijn lichaam met mijn ziel niet kon ervaren. Terwijl ik deze nodig had om als ziel te groeien. Toen ik het Licht waar ik zo intens naar verlang, via mijn lichaam met de aarde ging verbinden kon ik me meer en meer thuis voelen in de wereld. Thuis Zijn op aarde. Steeds krachtiger. Liefdevoller. Steeds meer vanzelf, zonder er zo hard voor te hoeven werken.

Variatie op een thema

De pijnlijke lessen en thema’s die jij als mens in dit leven mee maakt is vrijwel altijd een variatie op een thema. Veel Lichtwerkers worstelen met het zich thuis voelen op aarde. Of hebben het idee minder waard te zijn dan anderen, omdat hun talenten niet zo goed passen in de huidige maatschappij.

Maar de manier waarop jij dit thema ervaart, zal ook totaal anders zijn dan mijn ervaring. Misschien voelen we ons allebei eenzaam. Maar de manier waarop zich dat uitwerkt in ons leven is uniek.

En voor het gebruiken van onze talenten in ons bedrijf, is dit precies wat we nodig hebben!  

Onderscheidend vermogen

Want als moderne ondernemer die zich ook online laat zien, hebben we een “onderscheidend vermogen” nodig. We moeten opvallen, anders zijn dan de rest van onze collega’s.

Onze potentiele klanten hebben zoveel keuze online. Google maar eens op een thema wat je bezighoudt, of waar je zelf als Lichtwerker andere mensen mee helpt. De resultaten vliegen je in no-time om de oren. Duizenden, tien- of honderd duizenden.

En dan kunnen we visualiseren, ons afstemmen, de wet van de aantrekkingskracht gebruiken …. En daar komen ongetwijfeld wat mensen op af. Maar om mensen op grotere schaal aan te spreken moeten kunnen zien waar jij voor staat. Wat jou anders maakt dan de rest.

Andere tijden

Voor veel Lichtwerkers is dat nog wel een dingetje. We hebben heel vaak onbewust herinneringen aan tijden waarin de mensen ons nog vanzelf vonden. In de tempel of het klooster waar we woonden. Of het hele dorp kende ons en wist bij problemen waar ze moesten zoeken.

Maar in deze tijd. De hele sociale structuur is nu anders. Daarom mogen we er als Lichtwerker iets nieuws bij leren: onszelf zichtbaar en hoorbaar maken via de moderne communicatiemiddelen

Ik geef toe, dat kon mij ook niet echt bekoren toen ik met mijn bedrijf begon. Ik wilde gewoon mensen helpen. Als ze naar me toe kwamen, kon ik daar iets mee. En er kwamen ook een aantal klanten. Via flyers, een klein advertentietje, een keer op een beurs.

Maar de echte groei van mijn bedrijf bleef uit.

Voor mij was dit alsof ik moest kiezen uit het herbeleven van 2 pijnlijke thema’s. Als eerste was ik eigenlijk nog steeds als de dood voor mensen. Wat ze van je vinden, wat ze je aan kunnen doen als je “anders” zijn je niet aanstaat. Ze kunnen je verbranden, verstoten, vierendelen, stenigen, noem maar op. Deze angst kon ik onder controle houden zolang ik niet te zichtbaar was.  De andere pijn was de angst voor falen, honger, armoede. Toen mijn bedrijf niet groeide, kwam deze angst torenhoog op. 

Iets in mij verlangde daardoor niet alleen meer naar mijn spirituele thuis, maar ook naar de tijden dat ik “gewoon” met mensen kon werken. Vanuit een veilige tempel, doen waar ik Goed in ben.

Nieuwe groei

Maar het leven, noem het de Goddelijke Wil van mijn ziel, had een ander plan.

De angst voor mensen mocht ik onder ogen zien, transformeren. Zodat ik zichtbaar kon worden, me met meer mensen kon verbinden en met hen gaan werken. De angst voor armoede mocht ik achter me laten, me opnieuw openstellen voor overvloed en geld.

En dit alles. Dat kon ik doorleven, juist omdat ik een eigen bedrijf heb. Voor mij was blijkbaar mijn bedrijf de beste manier om mijn oude angsten onder ogen te zien … en op te laten lossen. Een nieuwe, krachtige groei die op geen enkele andere manier had gekund.

Unieke oplossing

Een deel van mijn groei betekende dat ik leerde zien dat de oplossing die ik kan bieden aan mijn klanten, uniek is. En tegelijkertijd voor een universeel probleem werkt.

Want al mijn klanten willen groeien. Als mens en met hun bedrijf. Ze lopen tegen uitdagingen aan waardoor ze de missie van hun ziel vergeten zijn. En hun talenten niet meer kunnen gebruiken zoals dit de bedoeling is.

En in deze moderne tijd, is dit een universeel probleem van Lichtwerkers. Juist omdat we er na eeuwen van pijn en donker aan toe zijn om onze pijn te verlichten. Zodat we onze taak kunnen uitvoeren: Licht zijn, op de manier zoals alleen wij dit kunnen.

De manier waarop ik met mensen kan werken is uniek. En dat kan ik zeggen, zonder valse trots of bescheidenheid. Omdat ik weet dat de essentie van mijn ziel uniek is. Zo ben ik – en jij- gemaakt en bedoeld. Terwijl jij en ik daarna ook nog eens een reis hebben gemaakt, zoals geen enkele ziel deze maakte.

Ja, onze oorsprong en reis kan op elkaar lijken. Dat doen ze waarschijnlijk ook wanneer jij naar dit artikel toe getrokken wordt.

We kunnen in onze essentie diep verwant zijn, omdat we met een bijna gelijke trilling zijn gecreëerd. Daardoor zullen we ons verwant voelen.

Ook kan onze reis op elkaar lijken, of elkaar geraakt hebben. Misschien kennen we elkaar nog uit het oude Egypte, Atlantis of Lemurië. Maar ook daar hadden we ieder al een eigen, unieke taak die geen ander mens kon vervullen

 

Wat is jouw unieke oplossing?

Jouw unieke oplossing heeft zeer waarschijnlijk iets te maken met de pijn die jij in je leven ervaren hebt. En met de problemen die jij in het leven zo graag zou willen oplossen.

De manier waarop jij dit kunt, is uniek. Daarom ben je op een bepaald deel van je leven ook zo super eigen wijs. Hoe goed jij ook bent in het aanpassen aan de wereld en de mensen om je heen – iets in jou zal altijd ergens voor op willen komen.

Een deel van het leven waar jij geen concessies kunt doen. Het thema waarop jij onwrikbaar bent, onbreekbaar ook. Als diamant.

Hierin ligt jouw unieke kracht verborgen. Want je bent niet zomaar eigenwijs. Je hebt hierin een taak te doen. Je hebt een missie, een reden om hier op aarde te zijn.

Ook heb je een reden om hier in deze tijd te zijn. Omdat jij mag helpen, op jouw eigen wijze, de wereld Lichter te maken. En daarin, sta je zeker niet alleen. We zijn hier samen gekomen. Om er met zijn allen weer een feestje van te maken. Een feestje van Liefde en Licht!