“Je moet gewoon je mindset veranderen “. Mijn haren gaan overeind staan. Iets in mij wil reageren … iets anders weet eigenlijk niet goed wat ze moet zeggen.

Het gevoel wat ik ook als kind regelmatig had, bekruipt me: onzekermakende twijfel. Bedoelt ze dit serieus … of maakt ze een grapje? Want deze uitspraak kan toch nauwelijks serieus zijn? Wanneer ik zie dat de spreekster het meent, val ik definitief stil. En geef een nietszeggend antwoord.

Mijn mindset .. een eindeloos getob

Mijn mindset. Wat heb ik daar over getobd. Geknutseld, zodat het beter zou worden. En wat voelde ik mij een mislukkeling. Dat ik dat niet zomaar kon: mijn mindset omdraaien en fixen wat stuk leek.

Lange jaren lang, probeerde ik te veranderen wat fout leek in mijn ogen. Verkeerde overtuigingen. Valse aannames. Beperkte gedachten. Ze moesten weg, zodat mijn leven eindelijk goed kon worden.

Het deed pijn, zo over mezelf te denken. Dat wel. Maar de belofte dat het (ik) beter zou worden wanneer ik die mindset eindelijk veranderd had, hielp me op de been.

Vallen en weer opstaan

Soms waren er van die dagen, dan viel ik alsnog. Mijn benen werden even onder me vandaan gezaagd. Door die valse overtuigingen natuurlijk … ik verloor het gevecht. Het goede van verliezen was, dat ik eindelijk even uit kon rusten van de energie die dit gevecht mij gekost had. Eindelijk rust … maar niet Te lang. Want ik moest verder, had mijn doel nog niet bereikt.

Dualiteit en contrast

In het boek van Abraham-Hicks lees ik op een dag een zin, die mijn leven op haar grondvesten laat schudden. Een heel aantal van mijn overtuigingen: kaboem, weg.

“Jullie hebben een fysieke vorm aangenomen met het doel contrast te ervaren – jullie kiezen ervoor contrast te ervaren met als doel nieuwe ideeën en besluiten over het leven – welke gelijk zijn aan de groei van het Universum.”

Opeens werd het helder: mijn beperkende mindset, de uitdagingen waar ik tegenaan loop. Ze zijn geen teken van falen en fundamentele fouten! Het is een teken van menszijn. De reis van mijn ziel in een menselijk jasje. Hiervoor heb ik gekozen, nog voor dit leven begon. Mijn allereerste keuze voor dit huidige leven!

Groei

Plus, een realisering die minstens zo belangrijk is: wanneer ik tegen een uitdaging aan loop, betekent het juist dat ik groei! En met mij, het Universum. Het Universum groeit, met elke keuze die ik maak. Prettig keuzes. Ongemakkelijke keuzes. Keuzes die verschrikkelijk slecht uitpakken … allemaal groei! Ja, als mens voelt dat regelmatig pijnlijk. Maar maakt dit het fout? Absoluut niet!

Sterker nog, die groei blijft prachtig. Als een eeuwige zon, achter de wolken. Of een spetterende regenboog, dwars door een dikke hagelbui heen.

Irritatie

Misschien is dat, wat mij irriteert wanneer iemand zegt dat ik (of jij) even mijn mindset moet veranderen. Want die mindset, die heb ik niet zomaar. Die mindset is geboren vanuit de reis van mijn ziel. En die reis, dat is een prachtige reis. Met donder en stormen. En na elke storm het overweldigende gevoel van de zon die na de zondvloed weer op komt.

Herken jij dat ook?

Het gevoel, diep in mijn hart. Het beneemt mij de adem en mijn lichaam staat bijna onder stroom. Wanneer ik na een intense uitdaging opeens het licht weer zie. De diepe, diepe opluchting. Vanuit mijn tenen. Het plotselinge weten dat het leven goed is. En ik ook.

Vlinder

Dan ben ik als die vlinder, vers uit haar cocon. De nacht was lang, gruwelijk koud en donker. Waardoor het licht nog lichter schijnt. En de streling van de zachte wind, tot tranen roerend … diep geluk. De glans in mijn ogen stralender. Terwijl de blijdschap in mijn hart dieper zingt dan ik ooit had kunnen dromen.

Voorbij de cocon lijkt het ook alsof sommige akelige, neerslaande gedachten van me af gevallen zijn. Ze komen eenvoudigweg niet meer in me op. Mijn mindset is veranderd, kan het werkelijk zo eenvoudig gaan? Mijn denken vanuit angst, is opeens niet meer zo vanzelfsprekend. En de gedachten van vertrouwen, weten en liefde, komen als vanzelf.  

Mindset

Deze ervaring van mindset, geeft het hele woord ook een compleet andere glans. Mind – letterlijk zoiets als denkgeest. En eigenlijk, heel grof bekeken, kun je maar op 2 manieren denken: denken in angst, of openstaan voor de gedachten vanuit liefde.

En natuurlijk, kun je de soort gedachten die je hebt niet “zomaar” even fixen. Want de reis van jouw en mijn ziel, stuurt mee in die gedachten. Wanneer we angstige ervaringen opdoen, beitelt die angst zich vast in wat we denken. Niet omdat we dat willen. maar omdat het gebeurt.

Die angstige gedachten, die bik je ook niet zomaar weer los. Wel kunnen we zachtjesaan ons openen voor de gedachten vanuit liefde. Door ons te openen voor ons hart en onze ziel.

Wanneer de tijd dan rijp is, wordt de angst in ons zachter. en denken we ook minder hard. Vanzelf. Omdat de liefde in ons hart, ook in ons denken plaats heeft genomen. En dan, dan worden we die vlinder. Die na een lange nacht ontwaakt en vliegt. Haar nieuwe toekomst tegemoet. Een toekomst met nieuwe gedachten over zichzelf en over het leven – een toekomst met een nieuwe, lichtere mindset!

Heb jij het gevoel dat ook in jou de tijd gerijpt is?

Dat je klaar bent voor innerlijke verzachting en het leven wat hier bij past?

Dan heb ik hier een drietal fijne tips voor je. Jouw Eerste Hulp Bij Overtuigingen. 

EHBO – 3 tips

Wanneer je tegen pijnlijke gedachten of omstandigheden aanloopt, welke je graag zou willen verzachten .. zodat ze van binnenuit kunnen transformeren … dan is dit een fijne manier.

1) Breng jezelf Hier en Nu. Ga rustig zitten, sluit even je ogen. Voel je hart en de liefde in jouw hart. Liefde, voor jou en je leven. Spreek naar die liefde rustig uit wat het is, dat je pijn doet. Waar je tegenaan loopt. Wat je frustreert. En wees daarmee. Zonder dat er direct iets moet veranderen. Wees ermee. Zacht. Vanuit je hart.

2) Laat dan zachtjes verschuiven, wat verschuift. Blijf met je aandacht in je hart en de liefde voor jou, je omstandigheden, je uitdagingen, je vreugdes … Neem de tijd om te laten verschuiven, wat nu kan en mag verschuiven.

3) Kijk voorwaarts, naar het licht aan het einde van deze tunnel. Wat is het, waar je naar verlangt? En laat het innerlijk helder worden, hoe je op dit moment hier een stap naartoe kunt zetten. Is het een innerlijk, of een uiterlijke stap?

Soms (eigenlijk altijd….) hebben we een innerlijke stap nodig, voor het uiterlijke volgt. 

Ruimte en verschuiving

Door op deze manier te zijn met je gedachten en uitdagingen, geef je jouw ziel de ruimte om jou als mens te helpen. De zachtheid in jou, zal de liefde voor jou wakker maken. En het vertrouwen, dat jij en je leven helemaal goed zijn. Precies zoals het is. Dit vertrouwen zal je helpen om de gedachten en overtuigingen die pijn doen, zachtjesaan te transformeren. Om te zetten naar lichter en liefdevoller.

Wanneer dan nog eens iemand tegen je zegt: “Je moet gewoon je mindset veranderen”, weet je dat het waar is … en tegelijkertijd helemaal niet.